top of page

​Somatic Experiencing is een methode voor traumaverwerking waarin de lichamelijke ervaring centraal staat. De methode is ontwikkeld door Dr. Peter Levine. In zijn boek De tijger ontwaakt legt hij voor ieder begrijpelijk uit hoe het werkt. zie: Somatic Experiencing.
Somatic Experiencing is er op gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading kan eindelijk, vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren. De aanpak is ontstaan uit observatie van dieren en hoe hun regulatiemechanismen werken na het doorstaan van een levensbedreigende situatie. Een bedreigende ervaring geeft een traumatische reactie wanneer de natuurlijke ontlading geblokkeerd is geraakt door bevriezing en de hoge mate van opwinding geen ontlading meer vindt. Door een techniek van heen en weer bewegen tussen fysiologische hoge mate van opwinding naar fysieke plekken van ontspanning wordt ontspanning gestimuleerd en kan de ingevroren reactie van vechten of vluchten die in het zenuwstelsel is opgeslagen ontladen worden.

 

In balans zijn, prettig op je voeten staan, bewegelijkheid, staan voor wie je bent, zou je kunnen zien als aspecten van gezond zijn. Dit zijn aspecten waar het tuningboard je toe uitnodigt. Het is een soort verfijnd wiebelbord. Staande op het bord start onmiddellijk de instinctieve en dynamische zoektocht van het lichaam naar aarding, balans en de optimale ordening van binnenuit. Ook laat het je direct ervaren hoe naast beweging de zwaartekracht ervaren kan worden als tegenstander die je naar de grond trekt en moe maakt of als medestander. Die helpt je draagkracht te ontwikkelen en te ervaren. Zodra er beweging ontstaat op een plek waar er verstarring was, wordt de vastgehouden energie weer tot ons bewustzijn gebracht en in kan beweging komen. Doordat het tuningboard een voortdurende, vloeiende beweging in het zenuwstelsel geeft en de houdings- en gevoelszin prikkelt, vormt het ook een energie die tegen de neiging van verstarring en verdoving ingaat. Het houdt ons er als het ware bij aanwezig op een milde, vriendelijke en soms speelse manier.

zie: tuningboard.org

Somatic experiencing

staand op het Tuningboard: tussen beweging en zwaartekracht

bottom of page